header image
Smażenie powideł jesień 2013
  • 7-8 września 2013
    Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych
  • 12-13 września 2013
    Smażenie powideł w Grucznie
  • 14 września 2013
    IX Biesiada Królewska w Kiełpiu
  • 21 września 2013
    Święto Śliwki Nebrowskiej w Nebrowie Wielkim
  • 20 września 2013
    Smażenie powideł przy Starym Młynie w Grucznie
  • 28 września 2013
    VIII Spotkanie Śliwkowe w Nowem

Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Promocja produktu
Promocja powideł z Doliny Dolnej Wisły

W celu przywracania tradycyjnych metod przetwórstwa owoców oraz promocji powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły podjęto się szeregu działań polegających przede wszystkim na wzmocnieniu wizerunku powideł, dlatego:

  • każda miejscowość, w której  smaży się powidła posiada tablicę informacyjną,
  • każdy słoik opatrzony jest indywidualną etykietą i posiada oryginalną nakrętkę lub naklejkę z towarowym znakiem zastrzeżonym,  
  • co roku w kilku miejscowościach nad dolną Wisłą organizowane są imprezy i festyny promujące powidła śliwkowe, 
  • na każdy sezon smażenia publikowana jest ulotka zawierająca kalendarium wydarzeń i opisy poszczególnych powideł, 
  • w ramach krajowych i zagranicznych wystaw oraz konkursów żywnościowych wydano okolicznościowe ulotki w języku, francuskim, angielskim i rosyjskim,
  • opublikowano dwujęzyczny bogato ilustrowany informator o powidłach, 
  • wydano ścienny kalendarz dostępny w wersji limitowanej.
AgroSmakStrona powstała w ramach grantu instytucjonalnego pt. "Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły – przywracanie i promocja tradycyjnych metod przetwórstwa" finansowanego ze środków Programu "Agro-Smak2" (2006 r.).
FOSiGWStrona została zaktualizowana w lipcu 2009 r. ze środków Wojewódzkiego
Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu
TPDWAdministratorem strony jest Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły
przy merytorycznym wsparciu Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania