header image
Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Miejsca wytwarzania
Chełmno
Gruczno
Gzin
Kiełp
Kijewo Królewskie
Kozielec
Małe Łunawy
Nebrowo
Nowe n. Wisła
Opalenie
Starogród
Strzelece Dolne
Świecie n. Wisłą
Wałdowo Królewskie
Widlice
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Gruczno
Gruczno PDF Drukuj E-mail
powidła z Gruczna
powidła z Gruczna
Malowniczo usytuowana na zboczu Doliny Wisły, niewielka wieś, licząca ok. 1.350 mieszkańców, położona jest w odległości 3 km od rzeki Wisły, 12 km od śródmieścia Świecia, 11 km od starówki Chełmna i 39 km od centrum Bydgoszczy. Nazwy osady: Grodesno, Grodeczno, Grodzieczno, Grodczno, Groczno, Grucznensies, Gruczno, są pochodną od wyrazu "gród". Aktualna nazwa funkcjonuje od XVI w i nie występuje nigdzie więcej na terenie Polski. Administracyjnie wieś położona jest w powiecie świeckim, w gminie Świecie, w województwie kujawsko-pomorskim i umownie stanowi południowo-zachodni "przyczółek" kociewski.
W miejscowości warto zobaczyć: wznoszące się grodzisko zwane Górą św. Jana; budynki domów z przełomu XIX i XX w; kościół neogotycki wybudowany w latach 1873-1876; rezerwat przyrody "Ostnicowe Parowy Gruczna" z unikatową roślinnością stepową oraz udostępniony do zwiedzania zabytkowy młyn z 1888 r, przy którym powstaje miniskansen uli, pokazowa kolekcja starych gatunków i odmian zbóż oraz jedyna w regionie kolekcja pni starych drzew.

< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
kocioł kuprowy
Podczas smażenia masa jest mieszana drewnianym "bocianem" (mieszadłem), co uniemożliwia przywieranie powideł do ścian kotła.
Minimalny czas smażenia to 6-10 godzin (w zależności od wielkości kotła).