header image
Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Miejsca wytwarzania
Chełmno
Gruczno
Gzin
Kiełp
Kijewo Królewskie
Kozielec
Małe Łunawy
Nebrowo
Nowe n. Wisła
Opalenie
Starogród
Strzelece Dolne
Świecie n. Wisłą
Wałdowo Królewskie
Widlice
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Kiełp
Kiełp PDF Drukuj E-mail
ImageSmażenie powideł w Kiełpiu reaktywowano w 2008 roku przy współpracy Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły. Produkcja powideł nie przekracza 300 słoików w sezonie. Co roku we wsi odbywa się Biesiada Królewska na której smaży się powidła, piecze barana i szaszłyki. W czasie biesiady można skosztować miodów z Rejonu Dolnej Wisły, pysznego smalcu z lubczykiem, pasztetów, kiełbas, przetworów owocowych i tradycyjnego chleba wiejskiego. Biesiada trwa do późnych godzin wieczornych.
Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
kocioł kuprowy
Podczas smażenia masa jest mieszana drewnianym "bocianem" (mieszadłem), co uniemożliwia przywieranie powideł do ścian kotła.
Minimalny czas smażenia to 6-10 godzin (w zależności od wielkości kotła).