 | Ceramiczne cedzidło | Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są gęste, ciemnobrązowe z odcieniem bordowym o lśniącej, zestalonej powierzchni z widocznymi fragmentami fioletowych skórek owoców śliwy. W smaku są lekko słodkie, kwaskowate, z wyczuwalną delikatną goryczką, posiadają swoisty zapach z lekkim aromatem dymu i pestki. Odznaczają się wysoką jakością i specyficznym smakiem gdyż do ich produkcji stosuje się dojrzałe owoce śliwki węgierki nie opryskiwane środkami chemicznymi, bez objawów chorób.  | Smażenie powideł | Produkt jest wolny od żywych kultur bakterii, grzybów i innych drobnoustrojów (pleśni i drożdży, bakterii beztlenowych przetrwalnikujących i drobnoustrojów tlenowych mezofilnych).Zawartość ekstraktu ogólnego, oznaczonego refraktometrycznie, wynosi nie mniej niż 54%. Kwasowość ogólna w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniej niż 0,9% m/m. Pozostałości metali ciężkich: ołów (Pb) - do 0,20 mg/kg, kadm (Cd) - do 0,03 mg/kg, rtęć (Hg) do 0,02 mg/kg, arsen (As) - do 0,20 mg/kg i miedź (Cu) - do 0,20 mg/kg. Ilość pulpy owocowej lub przecieru ze śliwek (po oddzieleniu pestek) wymagana do wytworzenia 1 g wyrobu gotowego jest nie mniejsza niż 1.600 g. Termin przydatności do spożycia wynosi 12 miesięcy.  | Powidła | Produkt powinien być przechowywany w miejscu chłodnym i suchym, w temperaturze nie wyższej niż 180°C i wilgotności powietrza do 75%. Produkt nie posiada środków konserwujących.
|